maanantai 2. huhtikuuta 2012

soijaa?? lupiinia??

Mahdolliset uudet luomusäädökset saivat monet luomutuottajat ymmälleen: mitä sitten syötetään kanoille jos ja kun tulee säännös sataprosenttisesta luomuruuasta? Jo nyt suurin osa luomukanojen syömästä rehusta on täyttä luomua, mutta tiivisteessä saa vielä olla pieni osa tavanomaisesti tuotettua mukana. Mutta kun satapsorenttisuussääntö astuu voimaan olemme vaikeuksissa.

Siksi myös me olemme yrittäneet miettiä miten turvataan kanojen riittävä valkuaisensaanti jatkossa. Nythän meidän kanoille valkuainen tulee paitsi herneetä, myös soijasta. Mutta luomusoijaa (sellaista mitä ei ole geenimanipuloitu) on vaikea maailmalta löytää. Netti on ollut suurena apuna kun olemme yrittäneet löytää ruokaa ja varsinkin valkuaista kanoille.

Lopulta lähdimme Portugaliin tutustumaan sikäläiseen soijan viljelyyn toiveena löytää joku soijan viljelejä jolta voisimme tuottaa soijaa suomeen. Suomen viranomaiset olivat hyvin skeptisiä asian suhteen - soija on hyvin salmonella altis ja Portugalis taas ilmastonsa vuoksi myös hyvin salmonella altis. Yhtälö ei kuulemma lupaa hyvää....

Mutta kun Manuelin ja Virpin suurella avulla pääsimme Portugalissa tutustumaan  asiaan huomasimme, että soija on vaan yksi mahdollisuus monien muiden joukossa! Musta kikherne ja lupiini kuulostivat niin hyviltä, että nyt on isäntä istunut taas nenä kiinni netissä eikä sille ole paljon tarvinnut jutella:) Kun vaan vien kahvia välillä on lupiinitutkimukseen hurahtanut mies tyytyväinen!

Käsittämätöntä miten suuria eroja on suomen ja portugalin sadoissa! Vaikeaa uskoa, että samalla EU-alueella toimitaan, olosuhteet on niin erilaiset! Jo ajatus siitä, että pelloilla voi viljella talvella toista lajiketta ja kesällä toista tuntui lumihankienkeskeltä 'lomalle' piipahtaneesta viljelijästä tosi oudolta! Vaikka pellon hinta olisikin sama, tekisi toinen sato sen paljon kannattavammaksi... Mutta lottovoittohan se on syntyä suomeen, eikö  niin?:)

PS. Oli meidän kanoilla hauskaa kun ne toissaviikolla karkasivat pihalle lumihankeen! Isäntä oli kiireesti tehnyt (kännykässä samalla puhuen, tunnusti, yhdellä kädellä siis töitä tehden!) kanalan takaoviin verkot, että voimme pitää ovia auki aurinkoisina päivinä - kanat kun tuntuvat siitä auringosta tykkäävän... No, kanathan huomasivat, että verkko oli huonosti nurkasta kiinni ja kun sitä vähän työnsi, pääsi sieltä pihalle asti..... kyllä niillä näytti hauskaa olevan karkureissullaan! Tulivat onneksi kiltisti ennen yötä kotiin kanalaan, etteivät paleltuneet.... mutta hauskaa oli:)

1 kommentti: