tiistai 5. marraskuuta 2013

kissoja ja peuroja

Taas on se aika vuodesta, että meillä on pesty kanalaa. Kolme viikkoa sitten lähti kanat ja siitä lähtien on tyhjennetty lantaa pihalle ja painepesurilla pesty kanalaa. Ei oikein hohdokasta työtä, eikä kukaan oikein innoissaan siitä ole, mutta yksi tärkeimmistä töistä mitä luomukanalassa tehdään kuitenkin. Rotanmyrkyn levittäminen aloitettiin tällä kertaa hyvissä ajoin ennen kanojen lähtemistä.... viime kerrasta jäi kammo kun rotta koputti keittiön ikkunaan ja halusi mukaan televisiota katsomaan.. (näky joka en unohda vähään aikaan!!!!).

Tänävuonna päätin,että nyt otan kananlihaa talteen ettei kaikki luomuliha mene minkin ruuaksi. Enhän minä teurastaa osaa, joten olin riemuissani kun yksi oppilaistani opistossa kertoi metsästävänsä lintuja! Jee! Jouni lupasi tulla teurastamaan meille  kukkoja (nehän ovat vaan lihoneet täällä ollessaan toisin kuin kanat jotka munivat minkä ehtivät). Ihan niin paljon kukonlihaa en pakkaseen saanut kuin olisin halunnut - meidän suuret metsästäjät Antti-Jussi ja Oskari saivat nimittäin vain kolme kukkoa kiinni kanalasta!! No, nyt on niiden rintapaistit pakkasesa odottamassa että teen 'kukkoa viinissä'.

Jotain hauskaakin kanalasta löytyi - kolme kissanpentua! Joku naapurin kissoista oli siirtänyt pentunsa meille asumaan ja lasten riemuksi ne kotiutuivat kanalaan hyvin. Ensin löytyi Pena, oranssinkirjava pentu (joka muuten onkin kuulemma tyttö) ja sitten kaunis harmaa pentu ja toinen  oranssinkirjava (joka sai kodin muualta) Kauheeta etten muista mitä nimiä Enni niille antoi!!!. Enni ja Aukusti ovat pitäneet kissoista hyvää huolta ja jopa minä jouduin (tai ehkä vähän vapaaehtoisesti menin) tekemään lämmintä pesää pennuille, että tarkenevat kanalan toimistossa. Minun lapseni ovat niin allergisia kissoille etten voi kuvitellakaan ottavani niitä meille sisälle ( vaikka hiirikissalle olisi kyllä käyttöä!!).

Toinen joukko eläimiä jotka ovat muuttaneet meille on suuri peuralauma!! Ensin niitä oli neljä. Ne kävi syömässä omenia meidän puutarhasta ja pellolla herkuttelemassa. Aikaisin aamulla ne löytyi keittiön ikkunan takaa herkuttelemasta ja sitten myöhemmin jo keskellä päivää kävivät syömässä. Kun omenat loppui siirtyivät ne takapihan luo pellolle. Nyt niitä on noin 11 yksilön lauma ja kaikessa rauhassa ne syövät tienvarren pelloilla kun ajan ohi - vähän päätään kääntävät ja kuulostelevat mutteivat kummemmin häiriinny jos en yritä pysähtyä ottamaan valokuvia. Aika upeita ilmestyksiä ja yllättävän suuria!! Kyllähän sitä on ohimennen käynyt mielessä, että sellainenkin metsästäjä olisi mukava löytää joka pari peuraa saisi pakkaseen:)

1 kommentti:

  1. Brittiläisessä Ylen dokumentissa yksi innokas free range -eläintentuottaja sai kauppoihin munituskanoista tehtyjä kanapihvejä. Leivitettyjä ja uppopaistettuja kylläkin, mutta juurikin sellaisia joita massakuluttaja haluaa: helppoja ja halpoja.
    Minkinruoaksi menevista ei varmaan montaa lanttia makseta? Voi kun saataisiin ihmisille ruoaksi nuo kanat Suomessakin joku päivä. Kanat ja kukot on kuitenkin moninkerroin maukkaampia kuin broitsut.

    VastaaPoista