torstai 22. lokakuuta 2015

RUOKA VÄHÄN MIETITYTTÄÄ

Ruoka on ihmiselle tosi tärkeä asia! Paitsi että se mahdollistaa elämän, se myös herättää suuria tunteita. Selvää on ettei kukaan pärjää ilman ruokaa mutta millaista ruokaa kukin syö onkin sitten jo iso asia. Puhumme ruuasta varmasti vielä enemmän kuin syömme sitä- pelkästään ’ruokavaliot’ hakusanalla löytyy googlesta melkein 500 000 artikkelia….

Luomutuottajana tulee helposti jaettua ruuat luomuun ja ei-luomuun, kasviksiin ja ei –kasviksiin, lähi- ja ei-lähiruokaan ja koti- ja ei-kotiruokaan. Näin mustavalkoista elämä ei ole, sen tiedän ja ymmärrän. Ja käsitän senkin, että rajanveto näiden välillä on lähes mahdotonta. Eikä aina ihan tarpeellistakaan, se on myönnettävä.


Ihanne maailmassa kaikki söisivät juuri sitä mitä haluavat ja eläisivät onnellisina elämänsä loppuun asti. Mutta kun… on niitä suuria pelaajia, jotka haluavat, että kaikki syövät vaan sitä mitä he tuottavat ja vielä mahdollisimman kalliilla hinnalla. Ne suuret pelaajat käyttävät valtavasti aikaa ja rahaa todistaakseen, että kaikki muu ei ainakaan ole parempaa kuin heidän tuottamansa eikä mitenkään terveellisempää. Senkin vielä ymmärtäisin.

Mutta kun ne suuret pelaajat haluavat, että toiset lopettaisivat tuottamisen kokonaan tai ainakin maksaisivat osan tuotoistaan heille (sitä en käsitä millä he sen perustelevat) ja ihaninta olisi, että kaikki olisivat jotenkin niistä isoista pelaajista riippuvaisia. Siksi jos ei saada kaikkia maksamaan heille niin ainakin on kivaa saada ne muut keskenään kiukuttelemaan mikä on parasta ja oikeastaan mieluiten haukkumaan toisiaan että miksi ainakaan tuon toisen tuotteet eivät ole hyviä.

Luomukananmunatuottajana ajattelen eläinten hyvinvointia ja lajinmukaista käyttäytymistä.  Ajattelen, että mahdollisimman vähän ihmisen käsittelemä ruoka olisi jotenkin terveellisempää kuin oikein prosessoitu ja jalostettu ruoka. Tykkään syödä itsekasvattamaani ja raaka-aineista alusta asti valmistamaani ruokaa. Ja taas käsitän, ettei kaikilla ole tähän mahdollisuutta ja tiedän olevani etuoikeutettu ja olen siitä hyvin kiitollinen (vaikka maalla asuminen onkin oma valintani ja luovun monesta mukavuudesta voidakseni itse kasvattaa ruokiani).



Pelästyn aina kun televisio näyttää dokumentteja siitä miten niiden suurten pelaajien tuottama ruoka voi aiheuttaa syöpää (niin kuin nyt se glyfosaatti keskustelukin!!) tai miten ne suuret pelaajat kurjistavat maanviljelijöiden elämää (niin kuin nyt ne Monsanto keskustelutkin). Siksi toivoisin, että me pienet ihmiset saisimme syödä puhdasta ruokaa ja maanviljelijät saisivat vapaasti viljellä maataan ilman uudelleen henkiin heräävää maaorjuusmaista tilaa.


Minulla on vapaus valita mitä syön tai jätän syömättä – mutta lapsenlapsellani ei ole varaa valita syökö kouluruuan vai ei…. Eikä minullakaan jos joudun sairaalaruuan ääreen…..Siksi on välillä ihan hyvä pohtia ruuan eettisiä ja terveydellisiä vaikutuksia vähän isommin kuin omaa jääkaappia koskien. Ettei sitten vaan ajauduta syömään sitä mitä ne isot pelaajat tahtoo kun ei huomattu itse ajatella. Tietoa löytyy ajattelun pohjaksi kyllä jos tahtoo sitä hakea. Ja terve maalaisjärkikin jo auttaa aika pitkälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti