maanantai 1. elokuuta 2016

Uusia tuulia

Jo muutamia vuosia ovat muutoksen tuulet puhaltaneet tänne Jurvalan kyläänkin. Olemme tehneet jo vähän aikaa yhteistyötä Vaahteramäen tilan kanssa. Vaahteramäki aloitti suomessa friidojen, eli ulkokanojen pidon ja tuottaa siis juuri niitä ykkösmunia (luomuhan on sitä nollaa!!). Antti-Jussi on aina innostunut ensimmäisten joukossa, joten oli aika luonnollista, että myös näihin ulkokanoihin tutustuttiin heti alusta lähtien.

On ollut aika mahtavaa tehdä yhteistyötä Vaahteramäen kanssa - tilan isäntä, Mikko Välttilä, on niin energinen ja idea-rikas mies että! Aika moni tuntee MunaeggPressin joka tuo munat melkein kotiovelle asti! Olen useinkin kritisoinut pakkaamojen ja  vähittäiskaupan toimintaa ja siksi onkin ollut hienoa seurata miten joku rohkea kehittää uutta tapaa tuoda tuotteet suoraan kuluttajille, ilman välikäsiä! Työlästähän se on ja vaatii tuottajalta pitkää päivää ja hyvää pinnaa - mutta jos joku siinä onnistuu niin Mikko!

Sain sentää kiireisen isännän
mustikkametsäänkin!
Tänä vuonna sitten Antti-Jussikin innostui taas laajentamaan toimintaansa ja vuokrasi Kanasuon kanalan - Jurvalantilan kanamäärä, mikä tähän asti on ollut se 7500 kanaa, kasvoi vuokrauksen myötä kahteenkymmeneen kolmeen tuhanteen (23 000)! Huh huh, sanon minä! Nämä uudet tiput ovat sitä ykköstä, eli pääsevät ulos ja kulkevat kanalassa vapaana, mutta syövät tavanomaisesti tuotettua rehua, eivät luomua. (Minä siis syön edelleen vaan niitä Jurvalan omien luomukanojen tuottamia luomumunia...)

Mutta taas kerran voimme pohtia sitä pakkaamon ja kaupan valtaa - koska me emme myy kaikkia muniamme suoraan, vaan pakkaamon kautta vähittäiskauppaan, pystyy pakkaamo määrittämään munan hinnan. Ja koska häkkimunien hinta on jälleen kerran romahtamassa hiipuvan kulutuksen myötä, haluaa pakkaamo seuran vuoksi alentaa myös luomumunien ja ulkomunien hintaa! En siis kertakaikkiaan käsitä! Uutisista kuulen kuinka juuri näiden munien kulutus kasvaa - ja silti pakkaamo haluaa alentaa hintaa - häkkimunien menekin vähenemiseen vedoten!!! Ihan oikeesti joskus ihmettelen miten kummallinen maailma on!

Onko siis kaikkien kohta pakko ottaa Välttilän Mikosta mallia (tai Kuorttisen kanalasta, siellä myös myydään itse kaikki luomumunat!) ja ryhtyä myös myyjäksi pelkän tuottamisen lisäksi! Nyt meillä on noin kolme ja puoli ihmistä töissä hoitamassa kanoja ja tilaa, kuinka monta meidän täytyy sitten palkata jos myymmekin kaikki? Ja siihenkö se kate sitten hukkuu? Taas toivoisin kaupalta ja pakkaamolta järkeä ja malttia - jos koko tuotantoketju saa kohtuullisesti katetta, kaikki menestyy. Jos kate jää vaan sinne yläpäähän, kukaan ei pitkällä aikavälillä menesty! Mistä löytyisi se järki ja maltti sinne pakkaamoon - jos tehtäisiin yhdessä tätä työtä eikä aina laskettaisi vaan kaupan menestymistä voisimme tuottaa näitä munia vielä ensi vuonnakin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti